Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozdělení potravin do skupin

12. 12. 2008

Bílkoviny

Tepelně upravovaná masa  -drůbež, hovězí, jehněčí, skopové, zvěřina, ryby, plody moře

Sójové produkty - sojové boby, mléko, sojová mouka a vše ze soji
Ovoce a zelenina -většina druhů - citrusové plody, jablka, hrušky, meruňky, broskve, hroznové víno, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, exotika - mango, papája, maracuja, vařená rajčata
Ostatní - vejce, sýry do 50% tuku v sušině, tavené sýry, eidam, mozzarella, feta, balkán, 
Nápoje - neperlivá voda, ovocný čaj, ovocné šťávy, vodou ředěné šťávy, bílé a červené víno, suché šampaňské, zelený čaj

Jen občas konzumace vepřového masa


Nedoporučují se tučné uzeniny, reveň, brusinky, nakládané produkty

Škroby - sacharidy
Převážně škrob - celozrnné obilí - pšenice, žito, ječmen, jáhly, neloupaná rýže, pohanka, obilné vločky, celozrnná mouka, celozrnný chléb a pečivo, těstoviny - celozrnné nebo bezvaječné, luštěniny - kromě sóji, sladké brambory, kuskus, kuskus celozrnný, polenta,  targhoňa, bulgur, cizrna
Ovoce a zelenina - banány, sušené ovoce-kromě rozinek, brambory, kapusta, cukrová kukuřice, sušená rajčata, hrášek
Sladidla - med, javorový sirup, třtinový cukr
Nápoje - hustá ovocná šťáva, sirupy, pivo, melta
Ostatní - bramborový škrob, prášek do pečiva, pudinkový prášek

Nedoporučuje se - bílá mouka, hotovky, instantní polévky, bílý rafinovaný cukr, marmelády, želé, instantní jídla, šlehačka

Neutrální
Tuky - rostlinné oleje, neztužené margaríny, máslo
Ovoce a zelenina - borůvky, melouny, rozinky, veškerá zelenina (kromě brambor, kapusty, kukuřice), avokádo
Ostatní - marinované a uzené ryby, houby, výhonky a klíčky, olivy, ořechy (ne arašídy!) semínka, mák, želatina, agar-agar, droždí, sýry nad 50 % tuku v sušině, zakysané výrobky (jogurty, smetana, kefír, podmáslí,…), tvarůžky, lučina, niva, tvaroh, camembert, hermelín, gouda, rokfór, parmezán, brie, ovčí a kozí sýr, popcorn, žervé, gervais, veškeré tvarohové a zakysané sýry (kiri, lučina,...), harcký sýr, tvarůžky, jadel, žlutek z vejce
Koření - bylinky, česnek, křen, všechny druhy koření
Nápoje - bylinkové čaje, kokosové mléko, zelený čaj

Nedoporučuje se - majonézy, hotové polévky, nakládané produkty, vysokoprocentní lihoviny, šlehačka ve spreji, arašídy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

smetana a tunak

(Petra, 8. 4. 2016 10:31)

Lidicky, prosim: kam s tunakem v olivaci a pasterovanou slehackou? Dekuju

sýry

(jitttka, 10. 7. 2015 9:45)

Ahoj. Předem chci pochválit pěkné a přehledné stránky.
..Tady uvádíte, že jsou v neutrálních sýry nad 50%. Jinde se zase píše, že nad 60%. Jak to, prosím, je? Abych dodržovala správně. Děkuji :-)

dotaz

(dotaznice, 5. 5. 2015 13:21)

takže to si můžu dávat chleba s máselm ?

nejasnost

(kiki, 24. 3. 2015 22:59)

Mam par nejasnosti.Kdyz potravina obsahuje bilkovinu i sacharidy tak je zakazana?Nebo neutralni napr.nektere jogurty tohle mi nejak unika

Rozinky

(Tereza, 18. 9. 2014 21:56)

Ahoj, chtěla bych se zeptat na rozinky. Jsou uvedené v neutrálních, ale zároveň je u sacharidů napsané, že se nesmí, tak nevím... když jsou neutrální, tak by se mohly jíst s oběma skupinami, ne ? Díky za odpověď.

Štrůdl z ovesných vloček

(Ivana, 5. 2. 2014 14:30)

Za prvé se omlouvám, za dvojitý příspěvek, já zmáčkla enter jen jednou, ale příspěvek je zde 2x, tak nevím, čím to je. No a teď k receptu. Určitě každá dělitelka či dělitel občas dostanou chutě na sladké, tak tady předkládám jeden zajímavý recept:
Suroviny
2 hrnky ovesných vloček
2 kelímky bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2 hrnku tekutého rostlinného mléka (např. rýžové, ovesné, pohankové - pokud nemáte tekuté, tak si nařeďte v hrnku sušené)
1 fruktozový vanilkový cukr
2 jablka
1 lžička skořice
žloutek rozmíchaný s vodou na potření
Smícháme vločky s jogurtem, mlékem a medem na hustější kaši. Jablka nakrájíme na kostičky a smícháme s vanilk. cukrem a skořicí. Na plech na pečící papír rozprostřeme dva pruhy těsta, vlastně takové spodky štrůdlu, na ty pruhy naneseme jablka smíchané s cukrem a skořicí a na jablka navrstvíme zbytek těsta tak, aby jablka byly zakryté. Povrch potřeme žloutkem smíchaným s vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 30 minut. Ale samozřejmě záleží, jakou má kdo troubu, tak raději hlídejte, ať nemáte uhlíky. DOBROU CHUŤ!!!

Anna

(Ivana, 5. 2. 2014 14:23)

Ahoj, tak já myslím, že tomatové pyré, kečupy, rajské protlaky patří do bílkovin, vše ze soji patří do bílkovin, tak si myslím, že i sojová omáčka, worchester nevím, neznám složení, moc ho nepoužívám. A jak jsi přišla na to, že stévie je bílkovina? Tady nikde v bílkovinách napsaná není. Podle mě je to rostlinka, tak neutrál? Fazole a knackebrot bych zařadila do sacharidů. A proč je kapusta v sacharidech, nevím, ale myslím si, že asi bude mít v sobě více sacharidů, stejně jako kukuřice. Já kapustu nejím, tak nevím. Ale snad se tu objeví majitelka stránek Kamculenka a poradí ti lépe.

Anna

(Ivana, 5. 2. 2014 14:23)

Ahoj, tak já myslím, že tomatové pyré, kečupy, rajské protlaky patří do bílkovin, vše ze soji patří do bílkovin, tak si myslím, že i sojová omáčka, worchester nevím, neznám složení, moc ho nepoužívám. A jak jsi přišla na to, že stévie je bílkovina? Tady nikde v bílkovinách napsaná není. Podle mě je to rostlinka, tak neutrál? Fazole a knackebrot bych zařadila do sacharidů. A proč je kapusta v sacharidech, nevím, ale myslím si, že asi bude mít v sobě více sacharidů, stejně jako kukuřice. Já kapustu nejím, tak nevím. Ale snad se tu objeví majitelka stránek Kamculenka a poradí ti lépe.

kam patri...?

(anna, 15. 1. 2014 0:40)

Kam prosim patri tomatove pyre, worchester, sojova omacka, fazole a knackebrot? A proc je kapusta v sacharidech? Dale proc stevie je bilkovina, kdyz napr. Ursula Sum, kterou doporucujete jako spolehlivou ji stejne jako syrovatku zarazuje mezi neutralni skupinu? Dekuji mnohokrat.

Tak už teda nevím :-(

(Lenka, 1. 8. 2013 18:28)

Zdravím všechny dělitele a dělitelky ;-) už skoro měsíc poctivě dělím, zatím mám dole něco kolem 3 kil (aktualizace z pondělka). Ale ať otevřu které stránky chci, vždycky je to malinko jinačí. Především u sýrů. Jak je to tedy s mozzarelou? Je to neutrál nebo bílkovina? Co balkán? Taky se uvádí někde jako bílkovina jinde jako neutrál.

knakebrot

(anamor, 15. 7. 2013 14:13)

Dobrý den, hledám a hledám a našla jsem vaši diskusi - SUPER! :-)...a teď procházím jídelníčky a koukám, že je tam knakebrot s gervé...prosím, kde ho máte v přehledu potravin?..to mě hodně zmátlo...jinak bych ráda začala s dělenkou, jen ještě hledám info, aby bylo vše jak má....

Jsem nadšená:)

(Michaela, 8. 7. 2013 13:43)

Dobrý den,je to už dávno,kdy jsem tuhle DS držela a tady jsem se dočetla užasné rozdělení potravin a všeho!:)Je to super.Prostudovala jsem hodně odkazů a stránek a tahle je super!!!!Dnes jsem se do DS vrhla tak uvidím.Myslí,že jde o to trochu popřemýšlet jak vhodně zkombinovat.Takže pro začátek nejlepší si nakreslit tabulku,nebo kartičky a přiřazovat:).Podle tady Vašeho rozdělení jsem si uvědomila,že mám vlastně spousty možností:).Všem hezký den.V2GU

Už vím.

(Lada, 23. 1. 2013 9:45)

Děvčata.našla jsem si na googlu dietu právě od Wiliama Haye a tam máte vše.A fakt je to jednoduché.Pojedu podle toho,protože naše Kamilka je právě inspirovaná podle pana Haye.Lépe tomu rozumím.Ahoj a do toho!!!!!!!!!!!Lada

konečně dobrá duše!!!

(Jana, 22. 1. 2013 18:12)

Kamculenko,prosím mohla by si mi poslat aspoň na týden jídeláček-to abych byla v obraze.Jsem tu nová a mám dojem,že by mi tato dietka pomohla ta nechutná kila dát dolů.Moc děkuji.Cuketa912@seznam.cz a také kolik čeho.Moooc děkuji Jana.Můžeš mi prosím věnovat kousek svého času?Jinak si myslím,že děláš moc užitečnou práci,když pomáháš nám boubelkám.J.

co s čím?

(Zuzana, 21. 1. 2013 13:19)

Zdravím,jsem nováček,co se dělené stravy týká-takže nevím co s čím můžu jíst a co ne.Bilkoviny+neutrální ?
Škroby+neutrální ?
Nebo jsem úplně mimo ! Dík za pomoc :)

Párky

(Andrea, 19. 1. 2013 19:28)

Ahojky jen bych se chtěla zepat co můžu jíst místo párků? moc je nemusím... děkuji :)

Re: Párky

(kamculenka, 19. 1. 2013 19:35)

Ahoj, no prostě je nejez :-) a nebo se dají sehnat třeba sojové párky :-)

Parmezán

(Eva, 9. 10. 2012 9:40)

Dobrý den, píšete zde, že parmezán je neutrální, podle knihy je ale bílkovinový. Tak co si mám vybrat?

Re: Parmezán

(Kamculenka, 9. 10. 2012 12:23)

Záleží dle jaké knihy. Já už našla hodně bludů v knihách bohužel...
Je ale vyráběn takovým procesem, který jej dělí mezi neutrální sýry.
Navíc se ho dává jen troška.. :-)

Re: Re: Parmezán

(Eva, 10. 10. 2012 14:17)

Troška? To neumim :)
Také je mi divné, že hermelín patří mezi neutrální. Vždyť nemá tolik % tuku.
A když je v knihách tolik bludů, jak víte, že informace "od Vás" je ta správná, prosím?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

následující »